Klub Małego Kucharza- kiszenie kapusty

Klub Małego Kucharza- kiszenie kapusty

W tym tygodniu w ramach zajęć kulinarnych Dzieci z Naszego przedszkola dowiedziały się, w jaki sposób dawniej kiszono kapustę. Podczas zajęć Pani Dyrektor Generalna Ewa Samojlik zapoznała Dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi kapusty. Przedszkolaki obejrzały również przydatne narzędzie kuchenne- szatkownicę. W dalszej części zajęć poszatkowaną kapustę, marchewkę i przyprawy wkładały do dużej beczki, każdą warstwę posypując solą. Pod czujnym okiem Pani Dyrektor Ewy udeptywały kapustę , aż puściła sok. Nie zapomniały o zasadach higieny i  bezpieczeństwa podczas wykonywania kolejnych czynności. Teraz czekamy, aż kapusta ukiśnie i będzie z niej surówka pełna witaminy C

Klub Małego Kucharza- kiszenie kapusty