Menu


Menu 08-12.09.2025

 Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, jajecznica ze szczypiorkiem (jajka)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- krupnik (gluten)

II danie – gulasz wieprzowy, kasza gryczana, miks sałat (musztarda) z rzodkiewką, kompot

Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką i warzywami

II Podwieczorek- budyń z sosem truskawkowym (gluten, mleko) 

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, parówki po kanadyjsku (soja, seler, mleko), herbata owocowa,    

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa z soczewicy na wędzące

II danie- kotlet panierowany z  indyka, ziemniaki, mizeria (gluten, mleko), kompot

Podwieczorek- zapiekane tosty z pomidorem i serem (gluten, mleko)

II Podwieczorek- jogurt owocowy (mleko) 

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, kasza manna z owocami (mleko, gluten)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- rosół z makaronem (gluten)

II danie –  pierogi z serem sosem truskawkowym (mleko), kompot

Podwieczorek- kanapki z gotowanym jajkiem i szczypiorkiem (gluten, mleko, jaja)

II Podwieczorek- kisiel malinowy, herbata 

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona (soja, mleko, seler, gluten)  

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad-  zupa krem z kukurydzy z popcornem

II danie –  kurczak w sosie curry, ryż, colesław (mleko), kompot

Podwieczorek- ciasto ze śliwkami (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i pomidorem (gluten, mleko) 

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa koperkowa

II danie – kluski leniwe z bułeczką i surówką z marchewki (mleko, jaja, gluten), kompot    

Podwieczorek- ciasto drożdżowe z owocami (jaja, mleko, gluten)

II Podwieczorek- kanapki z twarożkiem i szczypiorkiem (gluten, mleko)

 

Menu 15-19.09.2025

Poniedziałek


Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, kasza jaglana z owocami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa pomidorowa z ryżem

II danie – pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki, mix sałat z rzodkiewką, kompot

Podwieczorek- kanapka (gluten, mleko) z szynką i warzywami, herbata wiśniowa 

II Podwieczorek- jogurt bananowy posypany granolą (jogurt 3,5%, mleko)

Wtorek


Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata) miód, masło 82%, herbata ziołowa, omlet z warzywami (jaja)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ogórkowa

II danie – makaron bolognese (mleko, gluten), kompot

Podwieczorek- kanapki z twarożkiem i warzywami

II Podwieczorek- sałatka z indykiem

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata owocowa, parówki z wody

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa grochowa na wędzące

II danie– ryż z jabłkiem sosem jogurtowym, kompot

Podwieczorek- pieczywo z pasztetem i pomidorem, mleko (gluten, jaja, mleko)

II Podwieczorek- kasza manna z sosem mango

Czwartek

Śniadanie-  bufet szwedzki: płatki kukurydziane pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, tosty francuskie (gluten, jaja, mleko)

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad zupa barszcz ukraiński

II danie – nuggetsy z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchewki z rodzynkami, kompot

Podwieczorek- galaretka owocowa z owocami, herbata malinowa

II Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką wieprzową i warzywami

 Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata) miód, masło 82%, herbata owocowa, bananowo- kokosowa owsianka (gluten)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa kalafiorowa z zacierkami

II danie –  ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (jajka, gluten, ryby)

Podwieczorek- ciasto piernikowe (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki (gluten) z humusem i warzywami, herbata


 



 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.