Menu

Menu 13- 17.10.2025


Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, kasza jaglana z owocami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa pomidorowa z ryżem

II danie – pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki puree, mix sałat z rzodkiewką, kompot

Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką i warzywami, herbata wiśniowa 

II Podwieczorek- jogurt bananowy posypany granolą (jogurt 3,5%, mleko) 

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, omlet z warzywami (jaja)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ogórkowa

II danie – makaron bolognese (mleko, gluten), kompot

Podwieczorek- kanapki z twarożkiem i warzywami (gluten, mleko)

II Podwieczorek- sałatka z indykiem 

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata owocowa, parówki z wody

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa grochowa na wędzące

II danie– naleśniki z serem, kompot

Podwieczorek- pieczywo z pasztetem i pomidorem, mleko (gluten, jaja, mleko)

II Podwieczorek- kasza manna z sosem mango 

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata) miód, masło 82%, herbata ziołowa, tosty francuskie (gluten, jaja, mleko)

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiadbarszcz ukraiński

II danie – kotlety mielone, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

Podwieczorek- galaretka owocowa z owocami, herbata malinowa

II Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką wieprzową i warzywami 

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata) miód, masło 82%, herbata owocowa, bananowo- kokosowa owsianka (gluten)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa kalafiorowa z zacierkami

II danie – ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty kiszonej (jajka, gluten, ryby), kompot

Podwieczorek- ciasto piernikowe (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki (gluten) z humusem i warzywami, herbata





 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.