Menu

Menu 16-20.12.2024

Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, jajecznica ze szczypiorkiem (jajka)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- krupnik (gluten)

II danie – gulasz wieprzowy, ziemniaki, miks sałat (musztarda) z rzodkiewką, kompot

Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką i warzywami

II Podwieczorek- budyń z sosem truskawkowym (gluten, mleko)

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, parówki po kanadyjsku (soja, seler, mleko), herbata owocowa,    

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- rosół z makaronem (gluten, jaja)

II danie- kotlety panierowane z indyka, ziemniaki, groszek z marchewką, kompot  

Podwieczorek- zapiekane tosty z pomidorem i serem (gluten, mleko)

II Podwieczorek- jogurt owocowy (mleko)

 Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, kasza manna z owocami (mleko, gluten)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa krem z białych warzyw z grzankami (mleko, gluten)

II danie – ryż z jabłkiem i sosem jogurtowym (mleko, jaja), kompot    

Podwieczorek- kanapka  z gotowanym jajkiem i szczypiorkiem (gluten, mleko, jaja)

II Podwieczorek- kisiel malinowy, herbata

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%,herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona (soja, mleko, seler, gluten)    

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad-  zupa pomidorowa z makaronem i śmietaną 18% (mleko)

II danie –  kurczak w sosie curry, ryż z cieciorką, surówka colesław (mleko), kompot

Podwieczorek- ciasto ze śliwkami (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i pomidorem (gluten, mleko)

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa koperkowa

II danie – makaron z sosem pomidorowym (mleko, gluten)

Podwieczorek- ciasto drożdżowe z owocami (jaja, mleko, gluten)

II Podwieczorek- kanapka z twarożkiem i szczypiorkiem (gluten, mleko)

Menu 02-03.01.2025

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona (soja, mleko, seler, gluten)    

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ogórkowa

II danie – pulpety w sosie pomidorowym, ryż, kompot   

Podwieczorek- ciasto czekoladowe (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki  z mozzarellą, pomidorem i bazylią (gluten, mleko)

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa krupnik

II danie-  pierogi z serem i sosem truskawkowym (gluten, jajka, mleko), kompot

Podwieczorek- ciasto marchewkowe (mleko, gluten)

II Podwieczorek- kanapka z jajkiem i szczypiorkiem (gluten,)

Menu 07-10.01.2025

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata) miód, masło 82%, herbata ziołowa, omlet z warzywami (jaja)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa jarzynowa

II danie – ryż z jabłkiem i sosem jogurtowym (mleko), kompot

Podwieczorek- kanapki z szynką i warzywami (gluten,)

II Podwieczorek- sałatka grecka

 Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata) miód, masło 82%, herbata owocowa, parówki z wody

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- barszcz ukraiński

II danie – makaron bolognese (gluten), kompot

Podwieczorek- kanapki z twarożkiem i warzywami

II Podwieczorek- kasza manna z sosem mango

 Czwartek

Śniadanie-  bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata) miód, masło 82%, herbata ziołowa, tosty francuskie (gluten, jaja, mleko)

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad zupa grochowa na wędzące

II danie – pieczeń rzymska, ziemniaki, surówka z pieczonych buraków, kompot

Podwieczorek- drożdżowe z gruszką (mleko, jaja, gluten), herbata malinowa

II Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką wieprzową i warzywami

 Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata owocowa, bananowo- kokosowa owsianka (gluten)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ogórkowa

II danie – paluszki rybne, ziemniaki, surówka z kiszonej kapusty (gluten, jaja) 

Podwieczorek- ciasto piernikowe (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki (gluten) z humusem i warzywami, herbata


 



 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.