Menu

Menu 22- 26.04.2024

Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, jajecznica ze szczypiorkiem (jajka)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa pomidorowa z ryżem

II danie – gulasz wieprzowy, kasza jęczmienna, miks sałat (musztarda) z papryką, kompot

Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką i warzywami

II Podwieczorek- budyń z sosem truskawkowym (gluten, mleko)

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, parówki po kanadyjsku (soja, seler, mleko), herbata owocowa    

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- barszcz biały z  kiełbasą (mleko, gluten)

II danie- pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki, surówka z selera, kompot

Podwieczorek- kanapki z białym serem i szczypiorkiem (gluten, mleko)

II Podwieczorek- jogurt owocowy z chia (mleko)

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, kasza manna z owocami (mleko, gluten)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- krem z cukini z groszkiem ptysiowym (jajka,gluten)

II danie –  kluski leniwe, surówka z marchewki (gluten, mleko, jaja), kompot

Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i warzywami (gluten, mleko, jaja)

II Podwieczorek- sałatka z kurczakiem z warzywami, herbata

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona (soja, mleko, seler, gluten)    

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa szczawiowa z jajkiem (mleko, jaja)

II danie –  makaron bolognese, kompot   

Podwieczorek- ciasto czekoladowe (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki  z mozzarellą i pomidorem i bazylią  (gluten, mleko)

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa jarzynowa

II danie – paluszki rybne, ziemniaki, surówka z młodej kapusty kiszonej (gluten, jajka, mleko), kompot

Podwieczorek- ciasto marchewkowe (mleko, gluten)

II Podwieczorek- kanapki z jajkiem i szczypiorkiem (gluten)




 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.