Menu

Menu 18 – 22.08.2025

 Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata lipowa, jajecznica ze szczypiorkiem

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- krupnik

II danie – pieczeń rzymska, ryż, fasolka szparagowa, kompot

Podwieczorek- kanapki z szynką i warzywami

II Podwieczorek- kisiel z malinami

 Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, dżem owocowy, ser żółty, warzywa, miód, masło), parówki po kanadyjsku, herbata owocowa,    

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa botwinkowa

II danie- pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki, surówka z marchewki, kompot

Podwieczorek- zapiekane tosty z pomidorem i serem

II Podwieczorek-  budyń  

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa, kasza manna z owocami

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- barszcz biały z jajkiem

II danie – knedle ze śliwkami i śmietaną, kompot    

Podwieczorek- kanapki z mozzarellą i pomidorem

II Podwieczorek- sałatka z kurczakiem

 Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona    

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- chłodnik truskawkowy z makaronem

II danie – kotlet schabowy, ziemniaki, kalafior z bułeczką, kompot

Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i warzywami

II Podwieczorek- galaretka owocowa z bitą śmietaną

 Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa z fasolki szparagowj

II danie – ryba panierowana, ziemniaki, surówka z kapusty z koperkiem, kompot

Podwieczorek- kanapka z pastą jajeczną z warzywami

II Podwieczorek- ciasto z jabłkami

Menu 25 – 29.08.2025


Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata lipowa, jajecznica ze szczypiorkiem

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa jarzynowa

II danie – pulpety w sosie pomidorowym, kasza jęczmienna, miks sałat kompot

Podwieczorek- kanapka z polędwicy sopockiej i warzywami, herbata wiśniowa 

II Podwieczorek- sałatka grecka

 

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa, kasza jaglana z malinami

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa pomidorowa z ryżem

II danie – kotlet schabowy, ziemniaki puree z czosnkiem, mizeria, kompot

Podwieczorek- pieczywo z jajkiem i warzywami

II Podwieczorek- galaretka z owocami i bitą śmietaną

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, dżem owocowy, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata owocowa, amarantus  z bananami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ogórkowa

II danie – makaron carbonara

Podwieczorek- pieczywo z pasztetem i pomidorem, mleko

II Podwieczorek- sałatka z kurczakiem

 Czwartek

Śniadanie-  bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa, tosty francuskie

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiadrosół z makaronem

II danie- kotlet mielony, ziemniaki, sałatka z pieczonych buraków

Podwieczorek- ciasto z jabłkami

II Podwieczorek- kanapki z mozzarellą i pomidorem, herbata malinowa 

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata owocowa, kokosowa owsianka z musem jabłkowym

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- barszcz ukraiński

II danie – pizza z szynką i warzywami,  kompot

Podwieczorek- ciasto czekoladowe z owocami

II Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i warzywami, herbata owocowa



 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.