Menu

Menu 30.06. – 04.07.2025

 Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata lipowa, jajecznica na parze

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa brokułowa

II danie – gulasz, kasza jęczmienna, ogórek kiszony, kompot

Podwieczorek- pieczywo z twarożkiem i szczypiorkiem, herbata malinowa  

II Podwieczorek- budyń z sosem truskawkowym

 Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa, kasza manna z owocami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- chłodnik z mango

II danie – kurczak w curry z warzywami, ryż, kompot   

Podwieczorek- kanapki z szynką i warzywami, herbata owocowa

II Podwieczorek- sałatka owocowa  

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, dżem owocowy, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata owocowa, omlet z warzywami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- pomidorowa z ryżem

II danie – leniwe z bułeczką, surówka z marchewki, kompot

Podwieczorek- kanapki z salami i warzywami, mleko

II Podwieczorek- pieczone jabłko z żurawiną

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa, parówki z wody    

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ogórkowa

II danie – żuchel, kompot

Podwieczorek- ciasto marchewkowe

II Podwieczorek- kanapki z serem żółtym

 Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata owocowa, amarantus z bananami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- barszcz czerwony z fasolą

II danie – ryba po grecku, ziemniaki, kompot

Podwieczorek- ciasto drożdżowe z jabłkiem

II Podwieczorek- kanapki z jajkiem


 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.