Menu

Menu 14 – 18.07.2025

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata owocowa, amarantus z bananami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- chłodnik z mango

II danie – paluszki rybne, ziemniaki, kiszona młoda kapusta, kompot

Podwieczorek- ciasto z owocami

II Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i warzywami

 

Menu 21 – 25.07.2025

 Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata lipowa, jajecznica ze szczypiorkiem

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa botwinkowa

II danie – kurczak w sosie curry, ryż, fasolka szparagowa, kompot

Podwieczorek- kanapki z szynką i warzywami

II Podwieczorek- kisiel z malinami

 Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, dżem owocowy, ser żółty, warzywa, miód, masło), kasza manna z owocami, herbata owocowa,    

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- krupnik

II danie- kotlet schabowy, ziemniaki, kalafior z bułeczką, kompot

Podwieczorek- zapiekane tosty z pomidorem i serem

II Podwieczorek- sałatka z kurczakiem

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa,  parówki po kanadyjsku

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- barszcz biały z jajkiem

II danie – knedle ze śliwką, kompot    

Podwieczorek- kanapki z pasztetem i pomidorem

II Podwieczorek- budyń 

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona    

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- chłodnik truskawkowy z makaronem

II danie – gołąbki, ziemniaki, mizeria, kompot

Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i warzywami

II Podwieczorek- galaretka owocowa z bitą śmietaną 

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa z fasolki szparagowej

II danie – ryba panierowana, ziemniaki, surówka z młodej kapusty z koperkiem, kompot

Podwieczorek- kanapki z pastą z tuńczyka z warzywami

II Podwieczorek- ciasto z jabłkami


 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.