Menu

Menu 14-17.04.2025

Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, jajecznica ze szczypiorkiem (jajka)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ogórkowa

II danie – pieczeń rzymska, ziemniaki, fasolka szparagowa z bułeczką (gluten, jaja), kompot

Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką i warzywami

II Podwieczorek- budyń z sosem truskawkowym (gluten, mleko)

 Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, parówki po kanadyjsku (soja, seler, mleko), herbata owocowa,    

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa szczawiowa z jajkiem (mleko, jaja)

II danie- pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki, marchewka z groszkiem, kompot

Podwieczorek- kanapki z białym serem i szczypiorkiem (gluten, mleko)

II Podwieczorek- jogurt owocowy (mleko)

 Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, kasza manna z owocami (mleko, gluten)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- kapuśniak na boczku

II danie – pierogi z serem i sosem truskawkowym, kompot  

Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i warzywami (gluten, mleko, jaja)

II Podwieczorek- sałatka z kurczakiem i z warzywami, herbata

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%,herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona (soja, mleko, seler, gluten)    

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ryżanka

II danie – makaron bolognese, kompot   

Podwieczorek- ciasto czekoladowe (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki z mozzarellą, pomidorem i bazylią (gluten, mleko)

 Wielki Piątek- dzień wolny


Menu 22-25.04.2025

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, parówki po kanadyjsku (soja, seler, mleko), herbata owocowa,    

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- krupnik (gluten)

II danie- pieczeń rzymska, ziemniaki, kalafior z bułeczką, kompot  

Podwieczorek- zapiekane tosty z pomidorem i serem (gluten, mleko)

II Podwieczorek- jogurt owocowy (mleko)

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, kasza manna z owocami (mleko, gluten)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa z soczewicy na wędzące

II danie – ryż z jabłkiem i sosem jogurtowym (mleko), kompot    

Podwieczorek- kanapka z gotowanym jajkiem i szczypiorkiem (gluten, mleko, jaja)

II Podwieczorek- kisiel malinowy, herbata

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%,herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona (soja, mleko, seler, gluten)    

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa krem z kukurydzy z popcornem

II danie – placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną, surówka colesław (mleko, jajka), kompot

Podwieczorek- ciasto ze śliwkami (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i pomidorem (gluten, jaja, mleko)

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa koperkowa

II danie – kluski leniwe z bułeczką, surówka z marchewki (mleko), kompot

Podwieczorek- ciasto drożdżowe z owocami (jaja, mleko, gluten)

II Podwieczorek- kanapka z twarożkiem i szczypiorkiem (gluten, mleko)

 

 

 


 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.