Menu 14 – 18.07.2025
Piątek
Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata owocowa, amarantus z bananami
II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa
Obiad- chłodnik z mango
II danie – paluszki rybne, ziemniaki, kiszona młoda kapusta, kompot
Podwieczorek- ciasto z owocami
II Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i warzywami
Menu 21 – 25.07.2025
Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata lipowa, jajecznica ze szczypiorkiem
II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa
Obiad- zupa botwinkowa
II danie – kurczak w sosie curry, ryż, fasolka szparagowa, kompot
Podwieczorek- kanapki z szynką i warzywami
II Podwieczorek- kisiel z malinami
Wtorek
Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, dżem owocowy, ser żółty, warzywa, miód, masło), kasza manna z owocami, herbata owocowa,
II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa
Obiad- krupnik
II danie- kotlet schabowy, ziemniaki, kalafior z bułeczką, kompot
Podwieczorek- zapiekane tosty z pomidorem i serem
II Podwieczorek- sałatka z kurczakiem
Środa
Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata ziołowa, parówki po kanadyjsku
II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa
Obiad- barszcz biały z jajkiem
II danie – knedle ze śliwką, kompot
Podwieczorek- kanapki z pasztetem i pomidorem
II Podwieczorek- budyń
Czwartek
Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, wędlina, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona
II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa
Obiad- chłodnik truskawkowy z makaronem
II danie – gołąbki, ziemniaki, mizeria, kompot
Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i warzywami
II Podwieczorek- galaretka owocowa z bitą śmietaną
Piątek
Śniadanie- bufet szwedzki (płatki, pieczywo białe, pieczywo ciemne, mleko, kakao, ser żółty, warzywa, miód, masło), herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami
II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa
Obiad- zupa z fasolki szparagowej
II danie – ryba panierowana, ziemniaki, surówka z młodej kapusty z koperkiem, kompot
Podwieczorek- kanapki z pastą z tuńczyka z warzywami
II Podwieczorek- ciasto z jabłkami
Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.
