Menu

Menu 22-25.04.2025

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa koperkowa

II danie – kluski leniwe z bułeczką, surówka z marchewki (mleko), kompot

Podwieczorek- ciasto drożdżowe z owocami (jaja, mleko, gluten)

II Podwieczorek- kanapka z twarożkiem i szczypiorkiem (gluten, mleko)

 

Menu 28-30.04.2025

Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, kasza jaglana z owocami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa pomidorowa z ryżem

II danie – pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki,  mix sałat z rzodkiewką, kompot

Podwieczorek- kanapka (gluten, mleko) z szynką i warzywami, herbata wiśniowa 

II Podwieczorek- jogurt 3,5%(mleko) owocowy

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata) miód, masło 82%, herbata ziołowa, omlet z warzywami (jaja)

II Śniadanie - owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ogórkowa

 II danie – makaron carbonara (mleko, gluten), kompot

Podwieczorek- kanapki z twarożkiem i warzywami

II Podwieczorek- sałatka z indykiem

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata owocowa, parówki z wody

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa grochowa na wędzące

II danie – pierogi z serem i  sosem truskawkowym, kompot

Podwieczorek- pieczywo z pasztetem i pomidorem, mleko (gluten, jaja, mleko)

II Podwieczorek- kasza manna z sosem mango

 

 


 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.