Menu

 Menu 12-16.05.2025


Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa koperkowa

II danie – ryż z jabłkiem i sosem jogurtowym (mleko), kompot

Podwieczorek- ciasto drożdżowe z owocami (jaja, mleko, gluten)

II Podwieczorek- kanapka z twarożkiem i szczypiorkiem (gluten, mleko)

Menu 19-23.05.2025

Poniedziałek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata lipowa, jajecznica ze szczypiorkiem (jajka)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ogórkowa

II danie – pieczeń rzymska, ziemniaki, fasolka szparagowa z bułeczką (gluten, jaja), kompot

Podwieczorek- kanapki (gluten, mleko) z szynką i warzywami

II Podwieczorek- budyń z sosem truskawkowym (gluten, mleko)

Wtorek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, parówki po kanadyjsku (soja, seler, mleko), herbata owocowa,    

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa szczawiowa z jajkiem (mleko, jaja)

II danie- pieczone pałki z kurczaka, ziemniaki, groszek z marchewką, kompot

Podwieczorek- kanapki z białym serem i szczypiorkiem (gluten, mleko)

II Podwieczorek- jogurt owocowy (mleko)

Środa

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata ziołowa, kasza manna z owocami (mleko, gluten)

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- kapuśniak na boczku

II danie – pierogi z serem i sosem truskawkowym, kompot  

Podwieczorek- kanapki z żółtym serem i warzywami (gluten, mleko, jaja)

II Podwieczorek- sałatka z kurczakiem i z warzywami, herbata

Czwartek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata truskawkowa, kiełbaska drobiowa pieczona (soja, mleko, seler, gluten)    

II Śniadanie-  owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa ryżanka

II danie –  makaron bolognese, kompot

Podwieczorek- ciasto czekoladowe (gluten, jajka, mleko)

II Podwieczorek- kanapki z mozzarellą, pomidorem i bazylią (gluten, mleko)

Piątek

Śniadanie- bufet szwedzki: płatki kukurydziane, pieczywo pszenne, chleb pszenno-żytni, razowy, mleko 2%, kakao, szynka wieprzowa, ser żółty (mleko), warzywa (pomidor, ogórek, sałata), miód, masło 82%, herbata malinowa, kaszka jaglana na mleku kokosowym z daktylami

II Śniadanie- owoce sezonowe, chrupiące warzywa

Obiad- zupa jarzynowa

II danie – ryba panierowana, ziemniaki, ogórek kiszony (gluten, jajka, mleko), kompot

Podwieczorek- ciasto marchewkowe (mleko, gluten)

II Podwieczorek- kanapka z jajkiem i szczypiorkiem (gluten)


 Zupy przygotowywane są na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem masła i włoszczyzny (50g na porcję) oraz ziemniaków (50g na porcję) makaronu lub kaszy (20g na porcję). Potrawy pieczone są w piecu konwekcyjno-parowym. Kompoty z owoców sezonowych lub mrożonych gotowane są na wodzie z owocami i dodatkiem substancji słodzących – cukier, miód (5g na porcję). Napary, herbaty zwykłe i owocowe oraz kakao podawane są z  dodatkiem cukru lub miodu (5g na porcję). Alergeny oznaczono wytłuszczonym drukiem.